Říká se, že ve víně je pravda. Něco na tom bude, když si toto lidové úsloví osvojily všechny země, které pěstují révu a milují víno. Mezi nimi Slovensko i Česko. Tak tomu je i v partnerských městech na československém pomezí - ve Skalici a Strážnici. Vinařská tradice na tomto českém i slovenském území Pomoraví sahá hluboko do historie až k samotným Římanům, kteří si révu s sebou přinesli během svých výprav spolu s oskeruší.
Právě tento dlouhověký strom je stromem Slovácka. Dodnes ho najdeme jen v této pohraniční lokalitě na obou stranách hranice, a také to vzácné. O návrat oskoruší do země a povědomí lidí se v Čechách snaží zakladatel oskerušové tradice Vít Hrdoušek a vedoucí místního mužského pěveckého sboru Josef Durna. Ve Tvarožné Lhotě zpřístupnili muzeum oskeruší, kde si lze strom, nebo alespoň výrobky z jeho plodů a mimořádně těžkého dřeva, zakoupit. Každé jaro se zde koná pod patronací tohoto sboru i akce Slavnost oskoruší. Pokud půjdete kolem, jste vítáni.
Na podzim tato lokalita patří vinohradnictví - slavnostem vinobraní, burčáku a nakonec ochutnávce mladých vín na oblíbených vinných cestách. Snad nikdo nedá dopustit na dobré české a slovenské víno. K působivým atrakcím určitě patří strážnický skanzen, kde si mezi jiným lze prohlédnout areál zachovaných vinařských staveb. Určitě nelze vynechat vinařský areál v části obce Petrov-Plže. Je skutečně impozantní a navozuje atmosféru Tolkienova Hobita. Už z okénka vlaku můžete vidět bohatě zdobené modrobílé stavby v typickém slohu selského baroka. "Sklípek" Pavla Tomanovského patří k těm nejkrásnějším a nejstarším. Není divu, že právě v jeho prostorách se natáčel legendární filmový seriál Slovácko se nesoudí - část Hody s nezapomenutelným Jozefem Kronerem, Oldřichem Velenem a Michalem Dočolomanským.
Zatímco na Strážnicku se rodí především bílé víno, na slovenské straně má svou tradici červené víno. "Skalický rubín" tuto vinařskou oblast přímo proslavil. Právě jemu se věnuje mladý vinař ze 3. generace vinařské rodiny, který hospodaří na nejstarší z místních vinic - Vysoké pole. Spolu s rodinou zasvětil svůj život vínu a udržování tradiční kvality skalického vína.
Když už jsme zabrousili do světa chutí a vůní, žádný gurmán nemůže odejít ze Skalice bez čerstvého trdelníka. Pokud se mu tedy podaří a předem si ho objedná, protože pravý skalický trdelník se peče pouze zde - v prostorách františkánského kláštera na dvě směny. A hned se po něm zapráší. Vlastně, ani se nestihne, protože na něj je čekací listina. Není divu, peče se tradičním způsobem na ohni podle původní receptury. Autentičnost své chuti si spolu se skalickým rubínem jisti ochrannou známkou chráněného označení původu.
Mezi místní jedinečnosti určitě ještě patří „modrotiskářská“ dílna ve Strážnici. Dílna Jochových byla založena v roce 1906 a zásobovala modrobílou metráží okolí moravských a slovenský regionů Strážnicka, Horňácka a skalického Záhoří. Dnes zde působí jako nejmladší modrotiskářka Gabriela Bartošková, v pořadí již pátá generace modrotiskářské rodiny. A protože dnes vzrůstá zájem o věci tradiční, i modrotisk se těší znovuobjevení širší veřejností. Dokonce v roce 2018 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.
Celá fotogalerie